Presa internațională despre proiectul ”laserului de la Măgurele”: ”Deși va fi cel mai puternic din lume, nu are capacitatea de a neutraliza scandalul în care este implicat”

Presa internațională despre proiectul ”laserului de la Măgurele”: ”Deși va fi cel mai puternic din lume, nu are capacitatea de a neutraliza scandalul în care este implicat”
Presa internațională despre proiectul laserului de la Măgurele: ”Deși va fi cel mai puternic din lume, nu are capacitatea de a neutraliza scandalul în care este implicat”. FOTO: Euronews
Publicat: 01/09/2020, 16:02
Actualizat: 01/09/2020, 16:04

Publicația Euronews scrie despre proiectul laserului de la Măgurele că, desi laserul va fi cel mai puternic din lume, nu are capacitatea de a neutraliza scandalul în care este implicat.

Publicația Euronews notează că scandalul de la fruntea instituției care conduce proiectul riscă să saboteze investiția de 356 de milioane de euro

Academicianul Nicolae Zamfir, directorul Institutului Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei”, a fost revocat din funcție prin ordin al ministrului educației. Contestatarii academicianului din cadrul institutului, motivează decizia prin faptul că directorul a depășit vârsta legală și, pe de altă parte, că proiectul de la Măgurele nu va mai beneficia de fonduri europene.

Zamfir spune că acuzația este neîntemeiată – întrucât a trecut procesul de selecție pentru locul de muncă când avea încă sub 65 de ani – și că plângerea a fost depusă de membri ai personalului care se confruntă cu o răzbunare împotriva sa.

El îl include în acea listă pe omul care l-a înlocuit, Nicolae Mărginean, numit director interimar pentru șase luni după ce Zamfir a fost demis la 15 august. Intrebat de Euronews despre acest conflict, Marginean a ales sa nu comenteze.

„Acest proiect va aduce cunoștințe, înțelegere și descoperiri științifice nemaiauzite. Laserul va beneficia nu numai României, ci și întregii Europe ”, a spus Marginean.

Cum funcționează laserul?

Laserul are două brațe, de câte 10 petawați, care se ridică la zece milioane de miliarde de wați, sau o zecime din energia soarelui concentrată într-un singur fascicul de lumină.

Face parte din Infrastructura de lumină extremă – Fizică nucleară (ELI-NP) și face parte dintr-un proiect mega științific paneuropean mai mare de milioane de euro numit Infrastructură de lumină extremă europeană, împărțit între România, Ungaria și Republica Cehă.

Pe lângă capacitățile de cercetare, oamenii de știință sunt pozitivi cu privire la modul în care laserul poate fi utilizat pentru tratarea cancerului.

Laserele vor fi folosite pentru cercetarea tratamentelor împotriva cancerului folosind tehnologia laserelor de mare putere. Avem nevoie de lasere atât de puternice pentru a accelera ionii grei și a cerceta o tehnologie care în viitor va ajuta la tratarea tumorilor ”, a declarat Calin Ur, cercetător principal în fizică nucleară experimentală la Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) din București .

„Un tratament cu radioterapie care utilizează lasere de mare putere va ataca numai celulele canceroase și nu va dăuna pacientului și va fi, de asemenea, rentabil. Dacă vrem să generăm un câmp de radiații suficient de puternic pentru a trata tumorile, avem nevoie de lasere atât de puternice. ”

Laserul va ajuta, de asemenea, oamenii de știință să înțeleagă găurile negre, care sunt cauzate atunci când stelele se prăbușesc în spațiu, titrează Euronews.

Un cercetător de renume francez, Francois Laureau, a demontat afirmațiile reprezentanților Consiliului Științific al IFIN-HH (Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară) care contestau public autoritatea lui Zamfir

Despre jocurile de culise din spatele acestei schimbări, GÂNDUL.RO a scris pe larg.

De altfel, un cercetător de renume francez, Francois Laureau, reprezentantul Thales din România, a arătat că, sub mandatul lui Nicolae Zamfir, „laserul de la Măgurele” a atins puterea de 10.8 PW LBTS (fascicol verde). Acest fapt a demontat evident afirmațiile reprezentanților Consiliului Științific al IFIN-HH (Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară) care contestau public autoritatea lui Zamfir. În încercarea de ”valida” eliminarea acestuia din funcție, ei au combătut afirmațiile academicianului Zamfir legate de puterea sistemului de laseri. Doar că susținerile lor au fost spulberate de Francois Laureau.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și...
Mădălina Ghenea a stârnit controverse cu ultima sa apariție! S-a urcat pe masă și ce...
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Trei dintre rudele Raisei, fetița găsită moartă într-o râpă, sunt audiate de polițiști. Pista pe...
Cum a fost prinsă Bianca Iordache de iubit în timp ce îl ”traducea” cu vestitul...
TEST IQ | Aceste două poze par identice, dar nu sunt. Găsiți diferențele
"E vie? E vie?" Momentul în care jandarmii o găsesc pe Raisa moartă, în râpă....
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
Ce se întâmplă cu Narcisa la două luni de la decesul lui Mădălin Păduran: ,,Aş...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
S-a dus la RAR să înmatriculeze mașina dar a primit DOSAR PENAL
Propaganda rusă, greu de combătut. Republica Moldova intră într-o etapă critică pentru a face faţă...
Cel mai SENZAȚIONAL film al lui Demi Moore! Câți ani avea pe atunci?
Interdicția care se aplică în toată România. E interzis să le faci asta vecinilor
O celebră emisiune revine la Antena 1. Surprize mari pentru telespectatori
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
"Era o fată nevinovată". Ipoteza polițiștilor în cazul fetiței de doi ani din Dolj găsită...
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
Primele imagini și rezultate științifice de la misiunea europeană Euclid
×